Siljan Optik

Synundersökning

En synundersökning kostar 495 kronor och tar ungefär 30 minuter, den utförs av legitimerade optiker och vi följer kvalitetsnormen. Vid undersökningen kollar vi vad du behöver för styrka till dina glasögon, utifrån det rekommenderar vi ett lämpligt glas för just ditt synfel. Skulle en remiss behövas så skickar vi en sådan.

Översynthet – Hyperopi
Översynthet även kallad långsynt innebär att ögats brytkraft är för liten i förhållande till ögats längd. Översynt innebär att man ser bättre på långt håll än på nära håll.

Närsynthet – Myopi
Närsynthet även kallad närsynt innebär att ögat bryter ljuset för mycket i förhållande till dess längd. Man kan säga att ögat är för ”långt”. Vid närsynthet ser du bra på nära håll men sämre på långt håll.

Astigmatism
Astigmatism är nästa alltid kombinerat med över el närsynthet. Detta är ett väldigt vanligt synfel. Ljuset som kommer in i ögat bryts i olika riktningar. Föremål på både långt och nära håll kan uppfattas suddiga.

Ålderssynthet – Presbyopi
När vi passerar 40 års ålder drabbas dom flesta av oss av åldersynthet. Detta eftersom linsen i ögat stelnar lite. Vilket gör att vi får svårare att ställa om mellan olika avstånd. Ofta behöver vi hjälp på nära håll.

Kontaktlinsundersökning

Om du är förstagångsanvändare av kontaktlinser kostar första besöket 995:- och tar ca 60 miunter. Här görs först en vanlig synundersökning och sedan en mer specifik undersökning där vi bland annat mäter ögats form för att kunna ta fram den bäst anpassade linsen för just dig. Vi tränar på att sätta i och ta ur linserna innan du får med dig dem hem.

Har du haft kontaktlinser sedan tidigare så kostar en undersökning 495:- och tar ca 30 minuter. Här kollar vi så linsbärandet fungerar bra och om styrkan behöver ändras. Att hornhinnan ser fin ut och att ingen infektion finns. Har det kommit någon ny kontaktlins på marknaden finns även tillfälle att prova det.

Ögonhälsoundersökning

Ögonhälsoundersökning rekommenderas till dig som passerat 50 år eller som har ögonsjukdomar i släkten. Det är lättare att åtgärda eventuella förändringar i ögat ju tidigare de upptäcks. Den kostar 995:- och tar ca 60 minuter. Här görs förutom en vanlig synundersökning även en ögonbottenfotografering, synfältsmätning och ögontrycksmätning. Sedan skickas bilden iväg till ögonläkare för bedömning. Vi har även optiker med magisterexamen som arbetar hos oss som själva kan bedöma bilderna. Även här skickas remiss till ögonläkare om något avvikade upptäcks.

Körkortstest

Vi utför syntest inför körkortstillstånd den kostar 200:- och tar ca 15 minuter. Vi sänder sedan in resultatet till trafikverket digitalt, kom ihåg att ta med legitimation.